Spelberoende

Spelberoende har blivit en alltmer omtalad beroendeform. Problemet är en av grunderna till att lagen om lotteriverksamhet och spel ser ut som den gör i Sverige. Vi vill helt enkelt inte att spelet ska förstöra människors liv. Men går det verkligen att bli spelberoende av skraplotter?

Spel är lockande. Vi drömmer oss gärna bort, till en tillvaro utan problem. Den tillvaron är ofta en ekonomiskt oberoende tillvaro, där vi inte behöver räkna våra slantar. Spel är något som många av oss älskar att vara med i. Vi spelar kanske på Tipset och kikar på Tipslördag för att se hur många rätt vi fick. Eller så går vi på travbanan och följer med spänning hur det går, eller dragningen i Lotto, eller skrapar en lott… Det är en av livets små roligheter, som ger spänning och förväntningar.

Upprymdhet och besvikelse

Spel är något som ger förväntningar. Vi kanske blir lite besvikna när vi inte vinner, men chansen finns ju där nästa gång. Men för vissa går det här för långt. En person som vill ha det ekonomiskt bättre ställt, eller som är i trångmål kanske hoppas på storvinsten. Ibland kommer en mellanstor vinst också, vilket späder på viljan att vinna mer och mer. Både känslan av att vinna och behovet av pengar styr ofta en spelare mot alltmer okontrollerat beteende. Sedan är personen kanske fast i fällan. En förlust måste täckas med en vinst, och ekorrhjulet snurrar allt snabbare. Agerandet är till att börja med ångestdämpande, men startar snart en tillvaro fylld mer mer ångest än vad som spelaren trodde var möjlig.

Olika spel

Olika spel ger olika risker. De spel som ger snabba resultat är de som triggar spelberoendet mest. Skraplotter ger faktiskt direktvinster, men ses ändå som en ganska svag framkallare av spelberoende. Detta trots att många av dessa lotter är också väldigt lätta att handla, på nätet och i allehanda butiker. Den låga risken förklaras med att lotterna inte kostar så mycket pengar stycket. De spel där det går att spela om stora pengar på en gång, är givetvis de farligaste för livet i övrigt. Men även billiga lotter blir dyra i längden, om de är många. Så helt ofarliga är de inte.

Var realistisk

Den som spelar hoppas alltid på storvinsten. Men det gäller att vara realistisk. Tänk alltid på att risken att bli överkörd under tiden du ska hämta storvinsten, är större än att få hämta storvinsten alls! Tror du att du bli överkörd idag? Tag då en lott. PÅ varje storvinst går det miljoner spelare som inte får vinsten. Känn också efter om det finns ett måste i spelandet. En beroende person får abstinens och mår dåligt om han eller hon inte får spela.

Lagen

Lagen är utformad för att vi medborgare ska skyddas mot spelberoende. I Sverige är det staten som tar hand om de flesta spel. Enda undantaget är lotterna, som även organisationer får tillhandahålla. Men marknadsföring är i princip förbjuden, och Svenska Spel har 18-årsgräns för sina lotter från och med i höst. Det är inte av en slump, eller av påhitt. Det är för att spelberoendet är en realitet. Utländska spel är tillåtna för att EU säger så. Och så länge vi spelar med måtta och inte mår dåligt av det, är spelet som sagt väldigt roligt.