Penninglotter

Penninglotten är en av de äldsta lottformerna i Sverige och också en av de mest kända skraplotterna. Den har en stor fördel genom att det finns en stor vinstchans. Lotten säljs genom Sverige Spels ombud. Du kan än så länge inte köpa penninglotten på nätet.

Det klassiska Penninglotteriet var under en lång tid “Det stora skraplotteriet” i Sverige. Idag är det omsprunget av Triss, vilket ger mindre klirr i kassan till de kulturella projekt som gynnas av vinsten på spelet.

Det som blivit det älskade Penninglotteriet tog sin början redan år 1757! Då ville staten finansiera en staty av Gustav II Adolf, en staty som skulle stå i Stockholm. Ett lotteri drogs igång och blev mäkta populärt. Under en stor del av 1900-talet var det det statliga bolaget Penninglotteriet som sålde lotterna. Lotterierna har sedan följt varandra, och 1897 anordnades ett penninglotteri för att sponsra Stockholmsutställningen. Det blev starten för den återkommande Penninglotten. Under 1800-talet drevs lotteriet av ett privat bolag. Allt överskott gick dock till olika projekt som regeringen fastställde. Det kunde vara till att renovera Nordiska museet, Stockholms Stadion eller till och med Sven Hedins expeditioner över världen.

Idag

1939 bildades det statliga Penninglotteriet, och därmed tog de över det privata företagets uppgifter. År 1997 slogs Penninglotteriet ihop med det som förr kallades Tipstjänst. De bildade ett enda bolag tillsammans – Svenska Spel. Idag är det således Svenska Spel som säljer de svenska lotterna. Svenska Spel ägs, liksom tidigare Penninglotteriet, av staten. En del av överskottet går fortfarande till kulturella ändamål, cirka fyra procent. Vem som ska få stöd avgörs av Kulturdepartementet. Omsättningen för Penninglotten är däremot i dalande. För ett tiotal år sedan kunde mer än tre miljoner kronor delas ut till de tilltänkta ändamålen. Men idag omsätter lotten cirka 36 miljoner, vilket ger klart mindre utdelning.

Spela

Penninglotterna går att köpa i alla butiker som är ATG-ombud. Det betyder att det finns 6 300 butiker som säljer lotterna. Tyvärr går det inte att köpa Penninglotter på internet. På lotten finns skrapfält för fem olika vinstchansnummer och det går att vinna på två av numren. Lotterna kostar 50 kronor styck. Är du mer intresserad av att spela skraplotter på nätet har du dock en mängd med andra alternativ. Här kan du se mer av vilka skraplotter som finns att spela online.

Vinsten

En penninglott ger både små och stora vinster för den som är lyckosam. Det går direkt att avgöra om en spelare har vunnit på sin lott eller inte. Det gör spelaren enkelt genom att jämföra de nummer som skrapats fram med den nummerlista som medföljer varenda lott som säljs. Storvinsten ligger på hela tre miljoner kronor. Vinstchansen är en på 3,6, vilket anses vara en mycket god vinstchans.

Förutom Penninglotten finns det även Triss, Miljonlotten och Sverigelotten