Sverigelotten

Vinstchans Kostnad 🎁 Sverigelotten prenumeration 💰 Högsta vinst
1 av 4 25 kronor Ja 3 miljoner kronor

Allt om Sverigelotten

Sverigelotten är den skraplott som är mest förknippat med föreningslivet i Sverige. Spelet arrangeras av ideella föreningar och överskottet går direkt tillbaka till föreningslivet. Dessutom är vinstchansen stor. En utav fyra lotter ger vinst.

Den berömda Sverigelotten är föreningslivet stora skraplottsspel. Bakom lotten står Folkspel, ett föreningsägt spelbolag som också arrangerar Bingolotto. Föreningarna är 71 till antalet och representerar närmare fem miljoner medlemmar. En hel del handikapporganisationer finns med bland ägarna. Det finns också idrottsföreningar, hembygdsföreningar och andra intresseföreningar bakom Folkspel.

Köpa en lott

Sverigelotten kostar 25 kronor stycket. Lotterna säljs via de föreningar som är medarrangörer eller genom återförsäljare. De allra flesta lotterna som säljs genom föreningarna, säljs vid evenemang och möten av olika slag. Även den som vill spela via webben kan köpa en lott på hemsidan, www.sverigelotten.se.

Prenumerera

Den som vill kan dessutom prenumerera på lotterna, antingen genom att enbart prenumerera på lotterna i sig, eller genom att gå med i Sverigelotteriet, ett lotteri som drog igång i februari 2010. Då blir spelarens födelsedata också lottnumret. Det gäller att pricka in rätt år, månad eller dag för att få vinst. Det ger vinstchanser bara det, genom dragningar i TV varenda vecka. Dessutom ges två Sverigelotter till prenumeranterna varje månad.

Vinst

Var fjärde lott i Sverigelotteriet ger någon form av vinst. De allra flesta vinsterna är mycket små. Men det finns de som blir miljonärer. Den högsta vinsten på en Sverigelott är tre miljoner kronor. Den kan, till skillnad från Trisslottens storvinster, skrapas fram direkt på själva lotten. Utöver pengavinster kan även bilar och resor bli till vinster för spelaren. Den som har riktig tur kan skrapa fram tre stycken kronor. Då blir det extra stor vinstchans när spelaren får göra en dragning på TV. Även nitlotter kan ge vinst om de skickas till Folkspel.

Hit går vinsten

Lotteriet arrangeras av det svenska föreningslivet. Det gör också att en del av försäljningssumman, 8 kronor, går direkt till de föreningar som är medarrangörer. De föreningar som säljer många lotter kan få än lite mer än så. Tidigare var dock grundersättningen 10 kronor per lott till föreningarna.

Välja förening

Den som köper enstaka lotter kan inte välja vilken förening som ska få dessa 8 kronor. Det kan däremot den som prenumererar. Då går det att öronmärka pengarna till en viss klubb. År 2008 gav Sverigelotten och Bingolotto föreningslivet 180 miljoner kronor.

Lång giltighetstid

Då föreningarna själva kan sälja lotterna har lotterna en lång giltighetstid. Det beror på att föreningarna behöver tid på sig att kunna sälja sina lotter, till exempel vid arrangemang, möten eller sammankomster. Föreningarna ska ju inte förlora på att beställa hem lotter för försäljning. Det gör också att spelaren har god tid på sig att hämta ut sin vinst.


Du kan registrera dig på någon utav sajterna nedan för att spela skraplotter online!