Regler för att köpa lotter

Vem får köpa lotter?
Det är enkelt att köpa lotter. Vem som helst får i princip delta i ett lotteri. Det finns dock några undantag. Dessa är viktiga att komma ihåg. Ingen vill skrapa fram storvinsten, utan att ha rätt att hämta ut den.

Ett allmänt lotteri är precis vad det låter som ? ett lotteri för alla att delta i. Grunden i lotteriet ligger att den som betalar avgiften för deltagande också har lika stor chans att vara med och vinna. Det här är en viktig grund i lotteriernas värld. För annars skulle det inte vara ett lotteri.

Svenska lotter
Det är fritt fram för varje svensk att delta i ett lotteri. Det är enbart Svenska Spel som i oktober i år kommer att sätta en artonårsgräns för spel med Triss och liknande spel. Anledningen är enligt uppgift att minska risken för unga att hamna i ett spelmissbruk. Annars får var och en som är fast boende i Sverige delta i de svenska allmänna lotterierna. Ingen får dock spela på ett lotteri genom att få kredit för köpen. Allt måste betalas i förskott.

Europeiska lotter
Även europeiska lotter finns till försäljning i Sverige. En person som bor i Sverige kan köpa dessa lotter och hoppas på att vinna storkovan. Det finns vissa nationella lotterier som kräver att en person är fast bosatt i landet, men i övrigt handlar det mer om att kunna uppvisa en giltig lott för att få rätten till vinsten. Givetvis gäller detta även på nätet. Där betalas vinsten till och med ut automatiskt till det konto som deltagaren i lotteriet har skapat inför spelets start.

Amerikanska lotter
Här gäller det att se upp. Det är inte alltid amerikanska lotterier erbjuds till folk som inte är skrivna i landet. Däremot får alla köpa lotter via nätet, om så erbjuds. Som amerikanska seden bjuder är lotterierna många gånger mycket stora. Vinsterna kan uppgå till mångmiljonbelopp. Kanske är det där som lotterivinnaren har mest att hämta?

Olagliga lotter
Det är olagligt att sälja lotter utan erforderligt tillstånd, som det så fint heter. Däremot är det fritt fram att köpa olagliga lotter. Det finns ingen lag på att en lottköpare måste ta reda på om och hur tillståndet för bolaget ser ut. Däremot kan det bli svårt att hävda att man ska få ut en vinst från ett olagligt lotteri. Och vad Skatteverket tänker säga om saken, om de får nys om inkomsterna från en eventuell vinst, vågar vi inte ens sia om.