Skraplotter för föreningslivet

Skraplotter allt viktigare för föreningslivet

Det har blivit allt vanligare att föreningslivet aktivt deltar i skraplotterier. Det ger bra inkomster för föreningarna. Många av de skraplotterier vars överskott går till föreningarna ger också stora vinstchanser för spelarna.

Föreningslivet får en stor del av sina inkomster från lotterier. Framför allt är det Bingolotto och de olika skrapspelen som drar till sig spelare. Bland skrapspelen dominerar några stora aktörer, men det finns också många små skraplotterier landet runt.

Sverigelotten

Den största skraplotten inom föreningslivet är Sverigelotten. 71 olika föreningar är med och arrangerar spelet genom bolaget Folkspel. Vinstchanserna är mycket stora jämfört med många andra spel, vilket också gör att spelet är populärt. Under våren 2010 startades Sverigelotteriet upp. Det är en utveckling av Sverigelotten. Där går det att spela på sitt födelsedatum och år och vinna stora priser. Dessutom delas Sverigelotter ut till de som deltar i Sverigelotteriet. Den som vill delta i Sverigelotteriet gör det genom att prenumerera.

Den förening som vill vara med i Sverigelotten kan tjäna stora pengar på detta. Åtta kronor per lott går direkt till föreningen för varje lott de säljer. En spelare kan öronmärka vart överskottet ska gå om han eller hon prenumererar på lotten. Det kan däremot inte en spelare som köper en enskild lott göra, om spelaren inte väljer att köpa den direkt genom föreningen förstås.

Miljonlotten

Miljonlotten är också en mycket populär skraplott, faktiskt det tredje mest populära skraplotteriet av alla. Det är enbart slaget av Triss och Bingolotto. Spelet arrangeras av den stora föreningen IOGT-NTO och överskottet går till projekt och verksamheter inriktade till att minska skadeverkningarna av alkohol i samhället, främst bland barn och ungdomar.

Svenska Spel

FöreningsTriss är ett ganska stort spel som engagerar många föreningar. Spelet arrangeras av Svenska Spel och själva lotterna säljs av föreningarna själva. Lotten kostar 40 kronor och föreningen får av dessa hela 12 kronor per försåld lott. Som förening går det även att sälja Tian och vanliga Trisslotter, och på så sätt få inkomster till föreningen.

Föreningschansen

Föreningschansen är ett spel som arrangeras av Svenska Ideella Spel. 50 % av det pris som tas ut av lotten går direkt till själva föreningen. Vinsterna på spelet betalas ut direkt, utan förbehåll. Dessutom behöver inte föreningarna köpa lotterna först, i hopp om att kunna sälja dem. Betalningen från föreningarna sker först efter det att lotten sålts.

Mindre lotterier

Kombilotteriet är Socialdemokraternas eget lotteri, med stora vinstchanser. Flera andra politiska partier har sina respektive skraplotterier, för att finansiera sitt politiska arbete. Det finns också mängder med lokala skraplotterier landet runt, som anordnas av olika ideella föreningar. Tillstånd för dessa regionala lotterier sker via Länsstyrelsen. Bland annat kan föreningar köpa in sig på SuperTrio, 5000Chansen och Skrapgodis från Tombolacentralen, eller något annat spelbolag.

Tillstånd

Alla dessa spel kräver att de deltagande föreningarna är öppna och aktiva för att tillstånd ska ges. Det är Lotteriinspektionen som anger huruvida en förening anses godkänd eller inte. Spelbolagen sköter förfrågan till Lotteriinspektionen och meddelar ansökande föreningar om de kan sälja lotterna eller inte.