Allt om Trisslottens historia

Bakom den gula skraplotten Triss står inga mindre än Svenska Spel och redan vid lanseringen 1986 blev Triss en succé på den svenska spelamarknaden. Den främsta anledningen till uppmärksamheten är såklart mycket för den stora chansen att skrapa fram vinst – enda sedan 80-talet har spelare skrapat fram glädjande vinster. Maxvinsten på den tiden var 100 000 kronor, men i dagens läge kan din Trissvinst bli flera miljoner och kan vinnas antingen som en klumpsumma eller fördelas på x antal år.

Trisslotten utvecklas

Den allra första Trisslotten släpptes 1986 och hade en maxvinst på 100 000 kronor – den hade en guldig nyans till färgen med en liggande design jämfört med dagens design. För vinst ska du skrapa fram tre likadana belopp och det är det beloppet du vinner, grundtanken är densamma som dagens lott men genom åren har det kommit allt fler vinstmöjligheter.

Du har förmodligen bekantat dig med skraplottens infart i TV på 90-talet, närmare bestämt var året 1994 när du fick chansen till att vinna stort i TV4s direktsända program Nyhetsmorgon. Några år senare (1997) lanserades ’Månadsklöver’ vilket innebär att du förutom dem tre likadana beloppen också kan skrapa fram tre klöver-symboler – du har då din vinst kring beloppet plus ett x antal tusen under x antal år, maxvinsten för Månadsklöver är 100 000 kronor varje månad i 25 år.

Triss fortsätter att utvecklas och år 2003 kom DubbelTriss att lanseras, faktiskt samma år som lotten blev tillgänglig online hos Svenska Spel. DubbelTriss är precis vad det låter som – två enkel-Triss på en och samma lott men med fler vinstmöjligheter – vinn upp till tre gånger på samma lott. Populariteten för den vanliga Triss-lotten är fortfarande lika hög, men sen DubbelTriss lanserades ligger den lika varmt om hjärtat hos spelare.

Triss-familjen växer och i slutet av 2014 kom det ännu ett tillskott vid namn MiniTriss, men som innebär att du kan vinna upp till 100 000 kronor.

Grafik, design och tema

Triss bibehåller samma design i stort sätt sedan start – den skarpa gula färgen och lottens framhävande titel gör det svårt att undgå. Det är ingen avancerad skraplott jämfört med andra skraplotter – ännu en anledning till att Triss är en favorit i alla åldrar. En enkel Triss har ett skrapfält med nio stycken klöver-symboler plus en skrapbar klöver-symbol som kallas för ’Extrachansen’ – kan kallas för den avgörande klövern.

I det stora hela är det en stilren och iögonfallande skraplott som alla känner igen – inga onödiga och distraherande symboler förutom det du ska skrapa. På baksidan har du en tydlig beskrivning om hur du kan få vinnande kombinationer, hur vinsttabellen ser ut samt annan matnyttig information.
Det finns dock vissa avvikelser när det kommer till Triss design, som med det mesta när det kommer till olika högtider eller firande av något slag – högtider som alla hjärtans dag, midsommar, halloween och jul. Oftast när lotten får sin avvikande design erbjuds det också någon typ av erbjudande som exempelvis en extra chans till vinnande kombination och dylikt. Oavsett Triss som jul eller alla hjärtans dag-tema så är titeln TRISS alltid densamma.

Triss online

År 2003 gjorde Svenska Spel det möjligt att ta del av Triss online och det gjorde, förutom att lotten säljs enormt mycket i fysiska butiker, att skraplotten säljs mer än någonsin. Att du några år senare kunde ta del av Triss på mobilen ökade intresset ytterligare. En av anledningarna till den ökade försäljningen av Triss online är flexibiliteten – att du närhelst du vill kan köpa dig en lott och vinna stort, således du har en internetuppkoppling. Du kan vända dig antingen direkt till Svenska Spel online och köpa Triss där, eller så vänder du dig till något online casino som erbjuder Svenska Spels produkter.