Hur är det med återbetalningen?

Att vinna på en skraplott är alltid lika roligt! Nitlotter är förstås mindre roliga, men dessa glömmer vi som tur är snabbt. Men hur är det egentligen?Hur många lotter är vinst eller nit, och hur stor del av alla pengar återbetalas till spelarna?

Vinna på en skraplott

Vi svenskar har ju ett ganska nära och speciellt förhållande till vår älskade Trisslott. Även TIA-lotterna har kommit att bli bra sista minuten-presenter när man ska gå bort, och tillsammans med Bingolotterna är dessa två skraplotter förmodligen de mest sålda i vårt avlånga land. Och visst är det så? 50 000 kronor i månaden i 25 år är inte att förakta! Den som plockar hem en sådan drömvinst kan skratta sig lycklig, men hur vanliga är dessa storvinster egentligen?

Inte alls särskilt vanliga, visar det sig. Bara en lott av två miljoner har de tre klöversymboler som krävs för att man ska få komma till TV-soffan och skrapa fram ett månadsbelopp! Ungefär 435 000 lotter av två miljoner ger någon form av vinst, och tillsammans delar de ut 25 357 000 kronor. En otroligt stor summa förstås. Men då ska vi komma ihåg att folk har betalat totalt hela 50 miljoner för lotterna! Det ger en återbetalningsprocent (återbetalning / totalvinst) på 50,7 %. Resten tillfaller Svenska Spel. Inte alls en särskilt bra deal för oss spelare, om man jämför med vad många spelbolag online är villiga att betala ut.

Att spela skraplotter online

Hos de flesta nätbaserade spelbolag har du chans att vinna på fler lotter, men återbetalningsprocenten är också mycket högre. Ett exempel är Betssons Trio-lott som liksom Triss-lotten kostar 25 kronor. Vinsterna är mellan 25 kronor och en miljon, men istället för Svenska Spels dryga 435 000 vinstlotter, har Betsson en vinstplan med nästan 730 000 vinstlotter av två miljoner! Rent statistiskt så vinner du alltså oftare.

Men hur ofta man vinner är egentligen ointressant, det är ju hur mycket man vinner totalt som spelar roll! Även här har Betsson ett klart övertag: hela 43 750 000 går tillbaka till spelarna vilket motsvarar en återbetalningsprocent på 87,5 %. Spelar du för att vinna, gör du alltså klokt i att välja skraplotter online, snarare än från Svenska Spel. Det vinner du på i längden.