Tre sätt att fira valborg på

Valborg är en högtid som förutom i Sverige, även firas i Finland, Estland och Lettland. Firandet är alltså inte så utbrett, men det kan kännas nog så viktigt att uppmärksamma denna speciella dag.

Valborg ligger placerad mellan vårdagjämningen och midsommar, när vårens milda dagar förhoppningsvis börjat komma. Även om dagen först handlade om att fira ett helgon har den nu skiftat fokus och mer blivit om att fira just våren. Men hur ska dagen firas? Det är självklart upp till dig men har du inget planerat har vi tre olika förslag, kanske passar ett av dem dig helt perfekt.

Traditionellt firande

Ett alternativ är självfallet att fira dagen på traditionellt vis. Vad det innebär kan skilja sig åt, eftersom man på olika håll genom åren firat på olika sätt. En stor majbrasa är nog ett måste och en student- eller manskör som sjunger vårsånger brukar också höra till. Vissa tycker att det även bör finnas ett fyrverkeri.

I Göteborg kan det ses som traditionellt att gå och titta på Cortègen, en karavan som studenterna ordnar. På lastbilsflak har olika scener byggts upp och det är ofta roligt innehåll. Långsamt kör bilarna genom staden, så alla som vill kan gå och titta. Även i andra studentstäder finns speciella traditioner för hur Valborg ska firas, ibland med inslag som är öppna även för dig som inte är student. Har du ingen särskild tradition som känns som din kan du ändå välja att fira traditionellt. Leta upp en eld och lite körsång, den sortens firande går att hitta i nästan alla svenska städer.

Chans till storvinst

Är du inte så mycket för eldar, trängsel, fyrverkerier eller studenter, så kan du fira genom att stanna hemma. Eftersom första maj är en röd dag är du förhoppningsvis ledig och kan strunta i morgondagen och bara bry dig om det som känns bra i stunden. Ett bra sätt att koppla bort arbete och annat du kanske grubblar på, är att spela på online casino. Med spel gör spänningen att det blir lätt att vara närvarande i det som händer och koppla bort allt annat ett tag, och att fira valborg med en storvinst är ju inte helt fel!

Även om du inte har tillräcklig tur för att vinna någon av de största jackpottarna så kan det blir en skön kväll även med några mindre vinster och med en paus från vardagen. Vill du ha lite valborgskänsla trots allt kanske ett spel med eld kan vara på sin plats. Tre tips är tips är Phoenix Reborn, Fire 888 och Dragon’s Fire som du bland annat hittar hos Mr Green.

Fira med barn

Vill du hitta ett firande som passar för barn, kanske har du egna barn eller umgås med vänner och familjemedelmmar som har, kan det vara trevligt att söka upp en majbrasa. På vissa ställen med brasor säljer de även lotter, godis och liknande.

En ganska ny tradition som kan passa dig som har barn med mer spring i benen och som gillar andra sorters händelser, är att fira valborg genom att gå och titta på ett kosläpp. Vid valborg är det dags att släppa ut boskapen för att de ska kunna beta, och på många håll har man börjat göra det möjligt för allmänheten att komma och titta. Korna är väldigt glada när de får komma ut efter en vinter inomhus och de små kalvarna har väldigt mycket hopp och spring i benen. Det är ett arrangemang som muntrar upp de flesta och som kan kombineras med picknick och vårsol. Går det att fira våren på något bättre sätt än genom en dag i det gröna?